8.SINIF MEB YAYINLARI TÜRKÇE DERS KİTABI CEVAPLARI (SAYFA 33-43) 2019-2020

Sevgili öğrenciler sitemizde 2019-2020 MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı cevaplarını bulabileceksiniz. Türkçe ders kitabı cevapları yeni müfredat  (2019-2020) sizlerin derslerinizde daha başarılı olmanız amacıyla alanında uzman hocalarımızın desteğiyle hazırlanmıştır.

Türkçe ders kitabı cevaplarını hazırlamamızdaki amaç ödevlerinizi öncelikle kendinizin uğraşıp yapması daha sonra eksik ve hatalı yaptığınız noktaları bulup düzeltmeniz amacıyla hazırlanmıştır.Sitemizde bulunan cevapları buradan direk alıp yazmanız sizlerin gelişimine herhangi bir katkıda bulunmaz.

Anlamadığınız konular ya da isteklerinizi sayfanın alt kısmında bulunan yorum kısmında belirtebilirsiniz.Sizlere en kısa zamanda cevap verilecektir.

ÇALIŞMA SAATİMİZ ailesi olarak 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında bütün öğrencilere başarılar dileriz.

2019-2020 8.Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı 1.Ünite Cevapları (Sayfa 33-34-35-36-37-38-39-40-41-42-43)

1.TEMA ERDEMLER

2019-2020 8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları

8.ETKİNLİK

Aşağıdaki dörtlükten hareketle  bilgilendirici bir metin yazınız.

(…)

Sımsıcak dostluklar sevgiler varken

Savaşlar öfkeler neden

Bırakıp gideceğiz bir gün

Dünya bu kadar güzelken

-Yazınıza uygun bir başlık koyunuz.Giriş,gelişme, sonuç bölümlerini dikkate alınız.

-Yazınızı atasözü ve özdeyişlerle zenginleştiriniz.

-Yazdıklarınızı yazım ve noktalama kuralları yönünden gözden geçiriniz.

BARIŞ MUTLULUK

Günümüzde bütün ülkeler birbirleriyle sorunlar yaşamaktadır.Sürekli savaşlar yüzünden bir çok insan açlıktan, susuzluktan ve patlamalardan can veriyor.Oysaki bir dakikasına bile hükmediğimiz bir hayat için; insanların barış, huzur ve mutluluk içinde bir arada yaşaması ne güzel olurdu.

Herkesin birlikte barış ve mutluluk içinde yaşaması için elinden geleni yapması gerekir.Ayrımcılık,ırkçılık, zengin fakir ayrımı yapmadan herkesin birbirine saygı duyarak hoşgörü içerinde yaşamamız gerekir.İnsanların birbirleriyle barış içerinde yaşaması aynı zamanda mıtlu bir şekilde yaşaması demektir.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Fabl örneklerini araştırınız. Beğendiğiniz fabl örneklerini sınıfınıza getiriniz.

KÖLE ve ASLAN

Vaktiyle bir köle kaçıp ormana sığınmış.Etrafta gezinirken,iniltiler içinde ızdırap çeken bir aslan görmüş,önce korkup kaçmaya yeltenmiş; fakat aslanın yerinden kıpırmadamadığını, yalvaran gözlerle kendisine baktığını görüp durmuş.Aslan kanayan pençesini uzatıyormuş ona.Köle dikkatlice bakınca, aslanın pençesine büyük bir dikenin saplandığını görmüş.Dikeni çıkarıp yarayı temizleyen köle, gömleğinden kopardığı bezle de iyice sarmış.

Rahatlayan aslan ayağa kalkıp kölenin ellerini yalamaya başlamış sonra da önüne düşüp yaşadığı ine götürmüş.Her gün yakaladığı avları ine taşıyıp, köleye yardım ediyormuş.

Bu beraberlikleri uzun sürmemiş.Orman gelen avcılar ikisini de yakalamışlar.Ayrı kafeslere kapatıp günlerce aç bırakmışlar onları.Kralın da  hazır bulunduğu bir gün kafesin ağzı açılmış.Aslan köleyi nasıl parçalayacağını herkes merakla bekliyormuş.Büyük bir iştahla saldıran aslan, kölenin yanına gelince onu tanımış.Önünde bir köpek sadakatiyle durup ellerini yalamaya başlamış.Kral bu duruma çok şaşırmış.Köleyi yanına çağırıp bütün hikayeyi ondan dinlemiş.Anlatılanlardan çok etkilenen kral , kölenin affedilmesini, aslanın da ormana salıverilmesini emretmiş.

2019-2020 8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları

Hazırlık Çalışmaları

1.Dostlarınızın hangi özelliklere sahip olmalarını istersiniz?

Cevap: Dostlarımın benim  sevinçli ve hüzünlü anlarımda yanımda olmalarını ve bana karşı dürüst, saygılı ve anlayışlı olmalarını beklerim.

2.Zor durumda kalan birine yardım ettiniz mi?Anlatınız

Cevap:Bir gün  kırmızı ışıkta bekleyen ve gözleri görmeyen yaşlı teyzeyi karşı tarafa geçmesine yardım ettim.

2019-2020 8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları

1.ETKİNLİK

Anlamı verilen sözcük ve sözcük gruplarını bulunuz.Boşluklara uygun harfleri yerleştiriniz.Bu sözcük ve sözcük gruplarını anlamlarına uygun cümlede kullanınız.

 

2019-2020 8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları

2.ETKİNLİK

“Kedi ile Fare” metninden hareketle aşağıdaki soruları yanıtlayınız.

1.Dinlediğiniz metinde kedinin başına nasıl bir olay gelmiştir?Açıklayınız.

Cevap:Kedinin yuvasının olduğu bölgeye avcılar tuzak kurmuştur.Kedi Rumi ise tuzağa düşmüş fare Feridun, kediden korka korka yiyecek arıyordu.Kedi Rumi’nin tuzağa düştüğünü görünce sevinmiştir. 

2.Fare, içinde bulunduğu sıkıntılı duruma nasıl bir çözüm bulmuştur? Farenin bu tavrına örnek bir atasözü söyleyiniz?

Cevap:Fare kedi ile anlaşarak bir çözüm yolu bulmuştur.Örnek atasözü ise “Düşmanımın düşmanı benim dostumdur.”sözüdür.

3.”Çarçabuk dostluklar güven telkin etmez” sözünden ne anlıyorsunuz?Siz bu görüşe katılıyormusunuz?

Cevap: Hızlıca kurulan dostluklar güvenli olmaz.Çünkü dostluk bir anda oluşabilecek durum değildir karşındaki insanı tanımak gerekir.Evet katılıyorum. 

4.Sizce fare ve kedi, toplumdaki hangi kişilik özelliğine sahip insanları temsil etmektedir?

Cevap: Kedi ve fare toplumda birbirlerini sevmeyen ,geçinemeyen iki kişinin sahte dostluklarını temsil etmektedir.

5.Dinlediğiniz metinde olay nasıl sonuçlanmıştır?Bu sonuç hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap:Fare avcılar tarafından kurulan tuzak iplerini kemirerek avcıların elinden kurtarır ve kedide fareye teşekkür ederek onun dost olarak kabul eder.

3.ETKİNLİK

“Kedi ile Fare” metninin konusunu ve ana fikrini bulunuz.

Konusu: Birbirine ihtiyacı olan iki düşmanın sahte dostluğu

Ana Fikri: Zor durumda kurulan dostluklar güven vermez.

4.ETKİNLİK

“Kedi ile Fare” metnini özetleyiniz.

Cevap: Kedinin yuvasına tuzak kuran bir avcı varmış.Kedi bu tuzağa düşmüş ve fare bu duruma çok sevinmiştir ancak  o an etrafı diğer yırtıcı hayvanlarla sarılmış ve fare çok korkmuştur.Farenin tek çaresi ise kedi ile dostluk yapmakmış.Kedi ile anlaşan fare kediye yardım etmeye başlamış.

Fare en sonunda kediyi tuzaktan kurtarmış ve tam o sırada gelen avcıdan kaçmışlar.Kedi fareye teşekkür etmiş ve sahte bir dostluk kurmuşlardır.

2019-2020 8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları

5.ETKİNLİK

Aşağıda La Fontaine’nin “Aslan ile Fare” fablının farklı çevirileri verilmiştir.Metinleri okuyunuz.Okuduğunuz iki farklı çeviriyi karşılaştırınız.(Kahramanlar,konu,biçim,anlatıcı…)

Cevap: Ekrem Aytar’ın çevirisi düz yazı şeklinde Orhan Veli’nin çevirisi ise şiir şeklindedir.Ekrem Aytar’ın çevirisi düz yazı şeklinde olduğu için daha uzundur.İkisi de aynı konu içerik olduğu için yer ve zaman aynıdır.

2019-2020 8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları

1.TEMA SONU DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

(İlk dört soruyu metne göre cevaplayınız.)

1.Çocuk, kompozisyonunda neyi anlatıyor?

Cevap: At çiftliğine sahip olmak istediğini anlatıyor.

2.Öğretmeni çocuğun yazdığı kompozisyon hakkında ne düşünüyor.

Cevap: Öğretmen çocuğun yazdığı kompozisyonu bir hayal olarak ve bu yazdıklarının gerçekleşmesinin imkansız olduğunu söylüyor.

3.Öğretmenin yapmış olduğu davranışı nasıl değerlendiriyorsunuz.Siz çocuğun yerinde olsanız nasıl davranırdınız?

Cevap: Öğretmenin davranışı kesinlikle  yanlıştır.Çünkü öğretmenin öğrencinin düşüncesine saygı duyup ona destek olması gerekirdi.Ben olsaydım öğretmene yapmış olduğu davranışın yanlış olduğunu ve kendi fikrimi savunurdum.

4.Okuduğumuz metnin ana fikri nedir?

Cevap: Hayallerimizin peşinden sonuna kadar gitmeliyiz ve ne olursa olsun vazgeçmemeliyiz.

2019-2020 8. Sınıf MEB Yayınları Türkçe Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları

 

2019-2020 8.SINIF MEB YAYINLARI TÜRKÇE DERS KİTABI SAYFA 12-32 CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir